Defamation
Evil Tongue
במסגרת השיחות על נושאים נבחרים מספר בראשית, נדבר הפעם על לשון הרע.
היכן הנושא מופיע בספר? כמובן, בסיפור מכירת יוסף. יוסף הביא את דיבת אחיו רעה אל אביהם.
יש הבדל בין המושג slander
לבין לשון הרע
הראשון דן בהפצת שקרים על אדם אחר בכוונה להכפישו – יעל כך אפשר לתבעו בבית דין של המדינה
לבין לשון הרע שכולל גם סיפור דברי אמת רעים על אדם אחר. בדרך כלל אי אפשר לתבוע על כך בבית דין אנושי.
נשים לב לשם לשון הרעג – כאשר רע בתורה הוא היבט של הויה, מדת הרחמים. רע הוא כל דבר שיהו״ה שונא – כמו אכזריות, חוסר לב, אדיש לנזק שנגרם לאחרים.
ואכן זה הטון שיש להביט על לשון הרע- לא רק כעבירה הגורמת נזק, אלא דבר תועבה בעיני הויה.
מה מלמד אותנו המיקום בטקסט–
נשים לב שכאן מופיע לראשונה המושג דיבה, לשון הרע , בתורה. ויש לנו כלל שבכל מקום שמופיע מושג חשוב בפעם הראשונה, , שם נראה מה התורה רוצה שנדע על אותו מושג. כמו המונחים ELKM, YHVH, ישראל ועוד.
לכן, עלינו לקרוא את הקטע ולנסות להבין ממנו את מה שהתורה רוצה שנדע עליו. כך נקבל תובנות על לשון הרע שאחרת היינו מפספסים
המיקום מורה על תוצאות קשות
המיקום של לשון הרע בסוף ספר בראשית – רומז על התוצאות הנוראיות שלה .
ואכן, התלמוד מציין שבגלל כתונת הפסים שנתן יעקב ליוסף, ירדו אבותינו למצרים. למעשה, מכירת יוסף השפיעה על ההיסטוריה האנושית. בגלל לשון הרע של האחים הייתה גלות מצרים, פרעה טבע בים סוף, בני ישראל הלכו במדבר 40 שנה וכו’. הנצרות והאסלם גרעינם כאן בלשון הרע של האחים.
המיקם מורה גל על תוצאה שנייה של לשון הרע. מכאן ואילך נעלם שמו של הקבה – הויה – מהסיפור, מלבד שלושה מקומות מוגבלים. כביכול שהשכינה ברחה מהם בגועל נפש מהריח הרע של לשון הרע. וכך אומרים חזל שכל האומר לשון הרע השכינה בורחת ממנו.
וזה ההפך מנח שהקריב עולה לריח ניחוח לה׳, ותפילתו התקבלה. נח מצא חן בעיני הויה וריחו היה טוב בעיניה.
מזבח הקטורת בכניסה לאולם הקודש , תפקידו היה להפז ולהחליש את ריח הרע שנודף
מישראל עקב לשון הרע.
מה קורה שהשכינה בורחת?
ואם י-הוה ייצאת מבית דין של מעלה – נשארת הבמה לאלוקים מידת הדין לבצע מיד את הגזירה הישנה שנתן לאברהם, שצאצאיו יעבדו את מצרים. סיפור יציאת מצרים מתחיל כאן.
חז”ל ראו קשר בין גלות השכינה לגלות עם ישראל. כשהשכינה בגלות, גם עם ישראל בגלות. וכאשר עם ישראל חי בארץ ישראל , השכינה שורה שם. ובימינו, כשישראל חוזרים לארץ ישראל, אנו עשויים לראות גם את חזרת השכינה
סוגי לשון הרע
לפני שנקרא את הקטע בעיון, נראה מה אומר התלמוד על סוגי לשון הרע. הדבר יעזור לנו לקרא את הקטע ולמצא בו את כל הסוגים הללו. .
התלמוד מגדירכמה סוגים של לשון הרע (רמב”ם הלכות דעות) –
א מוציא לשון הרע – מספר שקר על חברו ופוגע בו. אמנם התורה אוסרת לשקר שנאמר מדבר שקר תרחק, אך כאן נוסף ההביט הרע מצד הכוונה של המספר להכפיש את שם זה שמסופר עליו.
ב. מספר לשון הרע – מספר דבר רע של אמתן לגבי אדם אחר. כאמור, הדבר לא מוכר כעבירה בחוק האזרחי ואי אפשר לתבוע על כך. התורה אוסרת זאת בפרוש בפסוק
“ארור הכה את רעהו בסתר” (דברים כ”ג, כ”ד) שנמצא בין הקללות בהר הבל.
ג הולך רכיל – מספר מה שמע על אדם מאדם אחר בין אם המעשה שלילי או חיובי. התורה אוסרת זאת: “לא תרכל בקרב עמך” (ויקרא כ”ט, 16)
ד. אבק לשון הרע – כאשר הוא נעשה במרומז או בעקיפין – למשל, שאומר שעדיף לא לדבר על זה. או לשבח אדם לשונאיו
התלמוד מסיים באמירה שלשון הרע הורגת ג׳ – את המספר, את השומע ואת זה שדיברו עליו. הגרוע מכולם הוא השומע שלא מחה.
נקרא עתה את הקטע וננסה לזהות בו את סוגי לשון הרע השונים
חשיבות הכבוד
וישב יעקב בארץ אשר גר בה אביו – לקים ציווה לכבד אב, אומר בעל הטורים. מצווה זו שייכת למצוות דינים – החמישית של נח ואדם הראשון – אומר הרמב”ם.
ואכן כל סיפורי יעקב עד כה סובבו סביב חיפוש הצדק. זכותו לשאת את בחירת לבו בלי שאביה ירמה אותו. זכותו להיות הבכור במשפחה, זכותו לקבל משכורת מתאימה לעבודתו כרועה, זכותו לגור בעיר בלי שבנו של ראש העיר יחטוף את ביתו ויאנוס אותה.
עתה שוב – גם לשון הרע יש לה היבט של פגיעה אזרחית ונזק שנגרם לשמו ועיסוקיו של זה שספרו עליו. בבחינה זו גם לשון הרע היא חלק חשוב ממצות דינים של בני נח וישראל גם יחד.
לכן אין זה מקרי שהקטע פותח בחשיבות הכבוד. יש כמה סוגי כבוד – כבודו של כל אדם בצלם אלוקים, כבוד אב ואם, כבוד הרב והמורה, כבוד המלך, וכבוד מלך מלכי המלכים הקבה.
הקטע פותח לשון הרע בכבוד, כי הכבוד הוא בעומק העבירה של לשון הרע. המספר מבקש לעשות לעצמו כבוד על חשבון האחר.
חילול כבוד שם שמים
ויש כאן היבט. נוסף – אם ידוע שהמספר הוא ירא ה׳ ושומר מצוות, הרי שבספרו לשון הרע הכפיש את התורה בעיני אחרים – חילל כובד שלם שמים, שזו עבירה מספר שש של אדם הראשון.
לכן מקום הסיפור בתורה הוא משמעותי – מצד אחד שייך לדינים , מצווה חמישית, ומצד שני שייכת למצווה שישית של חילו לכובד שם שמים
זוהי תולדותיו של יעקב-יוסף בן שבע עשרה. למה לא פתח בראובן ושמעון? כי אהב את יוסף מכל האחים. התלמוד לומד מכאן שלעולם לא יעדיף אדם בן אחד על פני האחרים,
כי בגלל שיעקב הפלה בין בניו, ירדו אבותינו למצרים.
והוא נער את בני בלהה ואת בני זלפה, נשות אביו,
ויבא יוסף את דיבתם רעה לאביו
נזכור שליעקב היו שתי נשים, רחל ולאה, ושתי אמהות, שפחות שאותם נשא – זלפה ובלהה. מרחל נולדו יוסף ובנימין, מלאה ראובן שמעון לוי ויהודה, שהיו החשובים שבבנים, ומאמותיהם נולדו שאר הבנים.
מהפסוק משתמע שלא היה שלום ביניהם ושבני לאה זלזלו בבני האמהות. כל קבוצה רעתה במקום אחר. יוסף בחר להיות עם בני האמהות. יש אומרים שאביו ציווה עליהם לשמור עליו. או שהיה זה מרצונו הטוב להזדהות עם החלשים שבמשפחה.
והוא נער-עושה של מעשי ילדות. מסלסל את שערו (רש”י) וגם מביא לשון הרע שראה בבני האימהות שהיו עמהם,
ויש כמה אפשרויות –
א הביא לאביו דברי שקר שראה כביכול אצל בני זלפה ובלהה. אם עשה זאת, היה נחשב למוציא שם רע, שעונשו כבד מאד
ב הביא לאביו דיבתם רעה – שאמרו על בני לאה. דברי אמת שראו.
מה ראו?
רש”י אומר שאכלו אבר מן החי – מצווה שביעית של נח, ושאהבו את בנות הארץ. כלומר, רמז לגילוי עריות. להלן נראה שאכן יהודה הלך לאשה שחשבה. לזונה מבנות הארץ
ג. סיפר לאביו את דיבתם – מה שאמרו על בני לאה. כלומר הלך רכיל
ד ועכשיו נגיע לקטגוריה הרביעית – של אבק לשון הרע.
ויאהב ישראל את יוסף מכל בניו כי היה לו הבן הצעיר, ועשה לו כתונת פסים
יעקב לא גער ביוסף אלא קיבל את דבריו, וכפי שאומר הרמב”ם, השומע שלא מחה הוא הגרוע מכולם.
ובנוסף לכך הראה ליוסף אהבה יתירה בכך שנתן לו חלוק יקר של פסים לעיני אחיו ששנאו אותו, ובכך שפך שמן על המדורה , ושנאת האחים כה גברה שלא יכלו יותר לברכו לשלום-
יעקב עבר על איסור אבק לשון הרע – קטגוריה רביעית
וחז״ל אומרים מכאן עד כמה מסכנת היא לשון הרע שאפילו בגלל כותנות פסים ירדו אבותינו למצרים
ראינו שאפשר לזהות בסיפור את כל סוגי לשון הרע, מהכבד ביותר שהוא המספר שקר – ועד לרמה התחתונה של אבק לשון הרע שהוא בעקיפין
כמה מילים על ההלכה
בספר חפץ חיים עובר המחבר על כל האפשרויות והדקדוקים של המצווה והעבירה וכיצד להימנע מהם. ישנם מקרים בהם יש לספר לשון הרע – למשל על פוליטיקאים, לטובת הציבור, או לפני שידוכים, או לפני עסקים שבהם יש חשש שאדם עומד להפסיד.
מה עוד ניתן ללמוד ממיקומו המיוחד של הסיפור בסוף ספר בראשית?
מבנה ספר בראשית לפי המצוות של אדם
אנו רואים שהספר בנוי על פי ששת המצוות שנתנו לאדם הראשון בעדן..
א סיפור הבריאה בפרק א’ – מגיש איסור עבודה זרה, המצווה הראשונה של אדם הראשון
ב. סיפור גן העדן – מגיש מצווה שניה של אדם והיא גילוי עריות,
ג. סיפורי הדורות מקין והבל ועד המבול וברית הקשת בענן – סובב סביב שפיכות דמים, המצווה השלישית של אדם
ד. סיפורי אברהם סביב גזל– מצווה רביעית של אדם הראשון
ה סיפורי יעקב – סביב חוקים שהיא ציוותה על אדם חמישי
ו ועכשיו יוסף – סביב לשון הרע וחילול שם שמים שהיא מצווה שישית של אדם
,המצוות נתנו לאדם בעדן – אך שם הם היו רק בפוטנציאל כי אי אפשר להרוג ולגזול בעדן. אפשר היה לעבור על עבודה זרה בכך שלא שמעו לקול השם, וכן לעבור על גילוי עריות אם נקבל את הפרוש שהאשה בילתה עם הנחש. מלבד אלו השתיים – עבודה זרה וגילוי עריות, כל השאר נתנו בפוטנציה אם יחיו בארץ.
ואכן משגורשו מעדן לחיות בארץ, היה עליהם להתמודד עם שאר המצוות אחת לאחת, החל משפיכות דמים של קין והבל עד לחילול שם שמים במכירת יוסף. ספר בראשית עובר איפא על כל הכשלונות של המין האנושי לשמור את מצוות אדם.
לשון הרע שקולה כנגד כולם
העובדה. שלשון הרע מופיע בסוף הספר מורה על חומרתה שהיא שקולה כנגד כל השאר. ואכן אמרו חזל שהעובר על לשון הרע נחשב כאילו עבר על כל מצוות אדם. ריחו רע מאד בעיני ה׳
מדוע? הרי גם מי שמבצע גניבה או שפיכות דמים מחלל שם שמים. מדוע בחרה התורה ללמד חילול הקודש באמצעות לשון הרע?
.
יש הרבה תשובות. לגבינו טובה תשובה זאת:
הפרק האחרון בבראשית מקביל ומסיים את הפרק הראשון.
שם בפרק הראשון מתואר האדם כנברא. לתוך המבחן הגדול של חייו – מבחן עבודה זרה. זאת רואים מהפסוק האומר נעשה אדם בצלמנו וכדמותנו. למי דיבר? לכול מי שמוזכר בפרק. בין השאר דיבר אל המלאכים. לפי רשי שאלו המלאכים את הבורא – מלכנו. אינך חושש שבדברך בלשון רבים פותח אתה פתח לעובדי עבודה זרה לחשוב שיש יותר מבורא אחד?
יוצא שכל מי שהבורא נמלך בו בבריאת האדם הוא אליל בפוטנציה. כי הוא שותף לכאורה במעשי בראשית
ענה להם הקבה: אני לוקח את הסיכון של עבודה זרה ומדבר בלשון רבים כדי ללמד את האדם ענווה, שהגדול יהיה נמחך בקטן.
מכאן שמתוך כך האלילים שימשכו את האדם לעבוד אותם, יצר הגאווה של האגו המנופח שלנו הוא העיקרי, החזק ביותר וזה שימשיך להטעות אותנו עד סוף הימים
והאליל הזה, האגו שחנו, הוא זה שדוחפנו לדבר לשון הרע.
איך מתקנים את חילול השם ?
יש לתקן את חילול ה’ על ידי י קידוש ה’. ואכן, כל הפרקים מאז ואילך מראים כיצד חזרו האחים וביקשו מיוסף ומהקבה סליחה וכפרה על מעשיהם. מכולם הגדילו יוסף ויהודה – יוסף בזה שבחר לא לחטא עם אשת אדוניו למרות המחיר הכבד ובזה קידש שם שמים. שם הויה חוזר בקטע הזה שבע פעמים ברציפות. וכן יהודה שהודה על חטא תמד – ושם הויה חוזר בסיפורו שלוש פעמים.
אפשר לתקן חטא חילול שמים , אך את הנזק שנגרם על ידי לשון הרע אין לתקן.