הספירות והמצוות

ישעיה רואה את ימות המשיח כשכל הגויים עולים להר ה׳ ללמוד כיצד ללכת בדרכי ה׳ כלומר לשמור שבע מצוות נח. מי מצווה אותם? הקבה, כפי שהנביא זכריה אומר
הנביא זכריה אומר והיה השם למלך על כל הארץ
ביום ההוא יהיה ה׳ אחד ושמו אחד

כמובן, מלכות מצווה את המצוות.

מהי אם כן המלכות של ה׳?

.

( 1עצמיות) אנכי
(2 מידות) יהו״ה אלוקיך
(3 מלכות) אשר הוצאתיך מארץ מצרים

הדובר, השם, מציג עצמו במלים הללו, ומצפה מאתנו לפנות אליו או לחשוב עליו בצורה הזאת. הוא פועל כממשלה. נחשוב כדוגמא את ממשלת ארצות הברית. יש לה גם כן שלוש שורות משלה. שורה ראשונה של הגדרה עצמית – אנוכי -שהיא מגילת העצמאות והקונסטיטוציה וערכים המדריכים את הממשלה – כמו חרות האדם, שוויון, דמוקרטיה, אחווה. . ויש לה שורה שנייה שהוא הקונגרס שבו שתי מפלגות הדנות ביניהם על המדיניות והמעבירות את ההחלטה לשורה השלישית של הנשיא בבית הלבן שהוא הרשות המבצעת.
כך גם בנויה המלכות של הבורא בעולם. יש לה שורה ראשונה – אנוכי – המגדירה את הערכים החשובים, ואחריה שורה שנייה של המידות חסד ודין שדנות ביניהם על האדם ועל העולם, והשורה השלישית היא המלכות שמקבלת את החלטת המידות לביצוע בעולם הזה.
המלכות היא מה שהוא עושה בעולם.
כאן בעשרת הדברות המלכות היא מתבטאת במלים אשר הוצאתיך מארץ מצריים, אבל בעקרון היה יכול לומר אשר ברא את העולם. המלכות תלויה במה מדובר.

אנו מקיימים את המצווה הזאת בדיוק רב. למשל בברכה על הלחם אנו אומרים

ברוך אתה (כנגד שורה ראשונה)
ה׳ אלוקינו (כנגד השורה השנייה)
מלך העולם, המוציא לחם מן הארץ (כנגד השורה השלישית)

התורה בחוכמתה רוצה שנכיר את הקב״ה בדרך הזאת.
אי אפשר להיות אזרח טוב תחת ממשלת הקב״ה בלי לדעת כיצד הממשלה בנויה, כמו שאי אפשר לאדם להיות אזרח טוב של ארצות הברית בלי לדעת את מבנה הממשלה. הרי האזרח נקרא כל כמה שנים לבחור בממשלה ולשנות אותה. איך יעשה זאת בלי לדעת כיצד היא פועלת?
גם האזרח בממשלה של הקב״ה נקרא כל יום וכל שנה לבחור מחדש את הממשלה ולקבל אותה על עצמו. כיצד יעשה זאת בלי לדעת כיצד היא בנויה?

אבל ברור שהקב״ה עצמו הוא מעל המבנה הזה. הרי הוא אין סוף שאין לו דמות הגוף ואינו גוף ואין מח האדם מסגל להבין אותו ולדעת את דרכיו. אלא שבשעה שברא את העולם ירד מכיסא האין סוף והראה את עצמו לעולם בצורה הזאת של מלכות, שקוריה גם בית דין של מעלה. כך אנו מסוגלים להבין אותו ומה הוא מצפה מאתנו וכיצד הוא משפיע עלינו.
הירידה הזאת של האין סוף לעולמנו היא מתוארת בספר בראשית. היא ממשיכה לרדת לתוך העולם הזה ולהשפיע עלינו. כפי שהתורה אומרת אין עוד מלבדו, הוא הכול בעולם.

כך בפרק א׳ הפסוק אומר
בראשית ברא האלוהים את השמים ואת הארץ
בתחילה, מסביר רשי, האלוקים שהוא מידת הדין הקשה והמוחלטת בראה את העולם לבדה. כלומר האין סוף עלה על כיסא דין וברא את הטבע לפי הערכים של דין, מידה כנגד מידה. יש אמנם עוד מידות כמו חסד ורחמים, יהו״ה, אבל בתחילה ברא האין סוף את העולם בדין בלבד.
בשלב זה של הבריאה היו המידות לבדן – כל אחת שלטה בעולם שלה לבדה – האלוקים שלט בעולם על ידי פקודות, כמלכות של דיקטטור, ומדת החסד שלטה בעולם שלה שהוא השבת שלעתיד לבוא. שם בשבת אין חטא, אין משפט, כי זה עולם של סליחה ומחילה. זה עולם מלא עונג וקדושה.

כך שלטו המידות כל אחת בנפרד במשך ששה ימים. בלי קשר כלשהוא ביניהם

אלוקים -א—ב—ג—ד—ה—ו — יהו״ה שבת

אבל התורה אומרת שבסוף היום השישי לפני בריאת האדם חל שינוי. לפי רשי, הבורא – האני העליון, האין סוף – ראה שהאדם לא יתקיים תחת שלטונה של מידת הדין לבדה, כי האדם הוא יצור בעל בחירה חופשית ויצרים חזקים ולכן לא יוכל לעמוד בדין ולנצח , ואז תבוא עליו כליה והעולם יחרב.
לכן שיתף עמו את מידת החסד, שנכנסה לעולם שלנו מהשבת בסוף היום השישי

2

אלוקים –א—ב—ג—ד—ה—ו—יה/וה שבת

כפי שכתוב בראשי תיבות י-ום ה-שישי ו-יכולו שמים. חצי מהשם נמצא כאן ביום השישי וחצי עדיין נמצא בשבת
ומעכשיו יש קשר בין המידות והן מדברות ביניהם ודנות יחד על האדם והעולם. מידת החסד מאפשרת לאדם לחזור בתשובה ולבקש סליחה וכפרה, ולהתחיל מחדש.
הֿספר היצירה קורא להם ספירות מלשון לספר, כי בניגוד לעבר , הן החלו לדבר זו עם זו.

וכך גם השתנתה המלכות ,
המלכות הקודמת הייתה של אלוקים לבדו. עכשיו עומד העולם תחת המלכות החדשה של יהו״ה ואלוקים,
והתייצב כפי שאומר מזמור התהלים ליום השישי ששרו הלווים בבית המקדש
אף תיכון תבל בל תימוט –
כך ניתן לעולם ולאדם סיכוי טוב להגיע ליום הבא – לשבת.

העולם החדש של שתי המידות מתחיל בפרק ב׳ בסיפור גן העדן. רשי מצטט את הפסוק הפותח :

3

אלה תולדות השמים והארץ בהבראם
ביום עשות יהו״ה אלוקים ארץ ושמים

העולם החדש של גן העדן הוא עולם היצירה, עולם וירטואלי שבו הבורא יצר את האדם ואשתו – במטרה לאפשר להם להגיע לשבת ישר משם בלי לעמוד מול מלאך המוות שבעולם הזה. הבורא, האין סוף, ירד מעולם הבריאה הראשוני לעולם היצירה הפחות ממנו. המגושם יותר. כאן נתן הבורא לאדם ואשתו את ששת המצוות הידועות, שיעזרו לו לחיות על הארץ. אם ישמור אותן, יוכל להגיע לשבת גם מהארץ.

המצוות הן –
(1) עבודה זרה
(2) גילוי עריות
(3) שפיכות דמים
(4) גזל
(5) דינים
(6) חילול השם

ויחד עם המצוות הללו, אומר ספר היצירה שעוסק בעולם היצירה ומכאן שמו – הבורא הכין גם את עצמו לרדת עם האדם לעולם הזה ולמשול בו לטובת האדם.
עד כה היו שתי. מידות בלבד. יוותר נכון לומר שהפעיל שתי מידות. אבל כשהכין עצמו הרחיב האין סוף את המידות לעשרה להפעילם בשעת הצורך. רואים זאת בפרק א׳. עשר פעמים אמר יהי, כמו יהי אור או יהיו מאורות. כל אמירה היא מידה שהכין למשול דרכה בעולם הזה. יש עשר אמירות וכנגדם עשר מדות שגם הן הקרויות ספירות כי הן מספרות אחת עם חברתה
כלומר הקב״ה כשברא את ששת הימים עמד כביכול בכול יום ונתן הוראה, הנהגה. כך שיש עשר הנהגות על ששה ימים.
ובנוסף., הקב״ה הכין את האדם לעולם הזה על ידי כך שנתן לו שש מצוות , שהכין בעדן . ששת המצוות הללו יעזרו לאדם לחיות על הארץ ולהגיע לשבת.
למעשה ששת המצוות יעוררו ששה ספרות. כל מצווה כנגד ספירה.

אומר ספר הבהיר:
ספר בראשית נכתב כדי להראות לאדם כיצד ששת המצוות של אדם מעוררות את הספירות . הצדיקים ששומרים את ששת המצוות עוררו את הספירות להשפיע עליהם ועל העולם

הבורא לא עזב את האדם עם הגרוש מגן העדן אלא ירד עמו לעולם הזה דרך הספירות. על האדם לעורר אותן על ידי שמירת ששת המצוות.
כיצד נראה את הקשר בין הספירות והמצוות בספר בראשית?
לשם כך נכתב ספר בראשית מהתחלתו ועד סופו.

בספר בראשית – אומר ספר היצירה – יש שלושה סיפורים – ספר, ספר ומספר.
הספר הראשון הוא סיפורי הצדיקים.
הספר השני הוא ספר המצוות שעשו הצדיקים
הספר השלישי הוא הספירות. יש שקוראים לו מיספר.
אם ברצונך להכיר את המצוות בעומק, שלא תמצא במקום אחר, עליך לקרא וללמוד את סיפורי הצדיקים -שהם

(1) אדם
(2) אדם וחווה
(3) נח
(4) אברהם
(5) יעקב
(6) יוסף

תתחיל מאברהם, אומר ספר היצירה
ואמנם מאברהם אפשר ללמוד על כל ההיבטים של מצוות גזל, שהיא הרביעית של אדם
לפניו סיפורי המבול ונח שממנו אפשר ללמוד בעומק על המצווה השלישית שהיא שפיכות דמים
ולפניו סיפור גן העדן שממנו אפשר ללמוד על כל ההיבטים של המצווה השנייה של גילוי עריות
ולפני כן פרק א׳ בספר על בריאת האדם וכל ההיבטים של המצווה הראשונה של עבודה זרה
ואחרי אברהם בא יעקב שממנו למדים על המצווה החמישית -של דינים ומשפט וסדר חברתי
ולאחריו מכירת יוסף שממנה למדים על חילול השם -מצווה שישית של אדם

אדם – עבודה זרה 1
אדם וחווה – גילוי עריות. 2
נח – שפיכות דמים 3
אברהם – גזל 4
יעקב – 5
יוסף – 6

הסיפור השלישי – מיספר – הוא סיפור הספירות שבאות לעולם לפי מספר
ספר היצירה אומר –
תשים לב שכל אחד מהצדיקים הללו משך עליו ספירה משלו.
אברהם שנלחם בגזל ועשה מעשי חסד, משך עליו או מעורר את ספירת החסד
יעקב שנלחם נגד אי צדק, משך עליו את ספירת התורה שנקראת תפארת
יוסף שמסר נפשו על קידוש השם זכה לספירת המלכות
וכך גם לגבי נח ואדם וחווה

חכמה -אדם – עבודה זרה 1
בינה – אדם וחווה – גילוי עריות. 2
דעת – נח – שפיכות דמים 3
חסד – אברהם – גזל 4
תפארת – יעקב –דינים 5
מלכות – יוסף -חילול השם 6

מכאן שעל ידי שמירת שבע מצוות בני נח, האנושות מושכת עליה את עשרת המידות או הספירות של הבורא. בדרך זו נוכל להיות טוב מאד ולהגיע לשבת גם מהארץ

……………….חכמה
……………….בינה
……………..דעת
……..חסד ……….גבורה
…………….רחמים
……………תפארת
…….נצח …………הוד
…………..מלכות